Регионално управление на образованието - Монтана
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - МОНТАНА

„Дизайн-шампиони“ – участие в Национална програма „Успяваме заедно“, модул 2 „Иновативна детска градина“

През учебната 2020/2021 г. ДГ 1 „Щастливо детство“, гр. Монтана работи по НП „Успяваме заедно“, Модул 2 „Иновативна детска градина“. Учебната програма по която работят децата от трета възрастова група е базирана на Метода „Дизайн мислене“ – новаторски подход за формиране на умения у децата, за генериране и създаване на идеи и креативно решаване на проблеми. Дизайн предизвикателства се наричат „Мисии“. Чрез тях в няколко последователни дни в рамките на детската градина, децата и семейната общност поемат пътя на предизвикателството от реалния живот, което решават стъпка по стъпка.
Мисиите се състоят от три основни етапа. През първия етап участниците се запознават с предизвикателството на мисията. Във втория етап се обсъждат и планират идеи за реализирането ѝ. И в третия, най-любим за децата етап, се създават прототипи и се изпробват в практиката.
Първата мисия, която децата от ДГ 1 „Щастливо детство“, гр. Монтана реализират успешно е Мисия „Архитект“. Тя им дава увереност, че могат да поемат в непозната посока, кураж как да продължат с вече научени, лесни и забавни техники и с радост да изживеят резултата от своя труд заедно с екипа си.
Тук може да разгледате видео от първата мисия: https://www.youtube.com/watch?v=LkOLG3QyAvM&t=50s
Децата с нетърпение поемат към следващата си Мисия: Космонавт – „Слънчева система“. В първия етап на мисията децата научават какво е да си космонавт днес? Опознават работата на космонавтите, техните мисии и облекло. Разглеждат космическите апарати и планетите в Слънчевата система. Във втория етап на мисията избират планета, която да посетят и определят екипажа за изпълнение на мисията с космическия кораб, който ги очаква. В третия етап децата „излитат“ в своята мисия до планетата Марс.

Тук може да разгледате видео от втората мисия: https://youtu.be/goAIVEY8_O4
Третата Мисия се нарича Откривател – „Арктическа експедиция“ . През първия етап от новата мисия децата опознават работата на откривателите, техните екипи, превозни средства, както и с какво професията на откривателя допринася за науката и прогреса в съвременния свят. Научават за известни откриватели и пътешествията им по света. Това ги мотивира и на втория етап от мисията решават да пътуват с кораб, който сами са построили с много вълнение и ентусиазъм. Така навлизайки в третия етап от мисията се качват на кораба и потеглят към новото си предизвикателство – Арктика. Там ги посреща местен ескимос, който им разказа за живота на Ледения континент. Показава им как се „лови“ риба в леда. Децата с интерес слушат и участват в „риболова“. Прибират откритите в ледените късове „фисули“, за да ги изследват под микроскоп.
https://youtu.be/lp9ucTHjAC4

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Skip to content