РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - МОНТАНА

„МЛАДЕЖКА НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА“

На 14.05.2024 г. в Регионална библиотека „Гео Милев“ – гр. Монтана се проведе третото издание на инициативата „Младежка нощ на литературата“.
Инициативата е първа по рода си в България и е съвместно начинание на Регионално управление на образованието – Монтана и РБ „Гео Милев“. Форумът има за цел да насърчи читателския интерес и да формира и надгради интелектуална, емоционална и морална култура сред учениците.

Съвместното начинание на РУО – Монтана и РБ „Гео Милев“ – Монтана се осъществи в рамките на XVIII Националната библиотечна седмица 10 – 17.05.2024 г. и беше посветено на 95 – годишнината от рождението на изтъкнатия български писател, драматург, сценарист и представител на магическия реализъм – Йордан Радичков. Специален гост на форума беше северозападният майстор на перото и лауреат на Националния литературен конкурс „Яна Язова“ –  Горан Атанасов.

В началото на вечерта, г-жа Снежана Стоянова – завеждащ отдел „Читални“ към РБ „Гео Милев“ – Монтана запозна всички присъстващи с творчеството на писателя, като в близък план бяха проследени животът и делото на „Мъдреца от Северозапада”. С помощта на мултимедийна презентация на тема: „Литературният великан Йордан Радичков” учениците се запознаха с нови и малко известни факти от живота и творчеството на писателя. Началото на четенията постави зрелостникът от ПГПЧЕ  „Петър Богдан“ – Илиян Илиев с разказа на Йордан Радичков  „Ние, духовата музика”. За да се потопят в атмосферата на магическия реализъм, учениците на ФСПГ „Васил Левски“, гр. Монтана, ПМПГ „Св. Кл. Охридски“, гр. Монтана и III ОУ „Д-р Петър Берон“, гр. Монтана четоха откъси от различни произведения на Радичков – „Нежната спирала”, „Яйцето” и „Училищно звънче”. 

Събитието продължи с поетичното четене на г-н Горан Атанасов, който представи своя личен прочит на творчеството на Радичков, сподели как се е зародила идеята за учредяването на Националната литературна награда „Йордан Радичков“ и поднесе на аудиторията си един от любимите си авторски разкази „Липата”.

В края на вечерта г-н Иван Ликов, ст. експерт по БЕЛ в РУО – Монтана, благодари на екипа на РБ „Гео Милев“ за отличната организация, на г-н Атанасов – за споделеното, на учениците и техните преподавателите – за проявената активност.

„Младежка нощ на литературата“ ще продължи и през следващата учебна година.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Skip to content