РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - МОНТАНА

НАЦИОНАЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ 151 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

Четвъртото издание на Националната инициатива за отбелязване на 151 години от гибелта на Апостола на свободата ще се проведе на 19 февруари 2024 г., в 12:00 часа.
Националната инициатива стартира през 2021 г. по идея на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив с 3500 ученици от I до XII клас от 12 образователни институции. През следващите години броят на участващите училища нараства и през 2023 г. в инициативата се включват стотици ученици от 453 образователни институции, от тях 442 от страната и 11 български училища в чужбина.
Инициативата предвижда едновременно рецитиране на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ от учениците от училищата в страната и от българските училища в чужбина, след което видео и снимков ще бъдат публикувани на електронната платформа на националната инициатива. Достъп до платформата ще имат всички заинтересовани страни, включително и за отзиви, които до момента са позитивни и окуражаващи.
Едновременното изпълнение на стихотворението – символ на мощта на Ботевото слово, създава особена атмосфера в класните стаи и дава възможност повече ученици да научат произведението и да отдадат почит към паметта на Апостола по един нетрадиционен начин с усещане за единение и преклонение пред паметта на великия българин.

За включване в инициативата е необходимо училищата да подадат предварителна информация на https://forms.gle/42fdW4e8thsW8pH98
В деня на събитието училищата може да публикуват снимки и/или кратки видеозаписи на https://151.vasillevski.online

Регионално управление на образованието – Монтана подкрепя инициативата с убеждението, че формирането на национална идентичност и чувство на гордост винаги е било привилегия на образователните институции в областта.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Skip to content